Kako riješiti problem suhoće kože zimi?

Suha koža zimi, nažalost, učestali je problem. Ipak, rigoroznija rutina njege stat će joj na kraj

Zbog niske razine vlage u zraku koža je sklonija pucati, sušiti se, ljuštiti i crveniti tijekom hladnih zimskih dana. Održavanju lijepe kože ne pomažu ni tuširanje vrućom vodom, grijanje suh zrak u zatvorenom prostoru, hladni vjetar te povećan unos hrane i alkohola u ovaj slavljenički period. Međutim, neugodnom osjećaju kože može se stati na kraju uz pomno odabrane proizvode s aktivnim sastojcima.

Prije nego se „bacite“ na slaganje zimske rutine kože, bitno je ustvrditi tip kože; dok je suha koža vječito podložna problemu ljuštenja i osjetljivosti, ostali tipovi kože sa suhoćom se bore tek povremeno. Kod njih je bitno raditi na održavanju kože barijere i spriječiti izlazak vode iz kože – no to ne znači da će nužno uživati u pregršt ulja i izrazito bogatim teksturama.

Prvi korak je svakako hidratacija kože. Ona podrazumijeva korištenje hidratantnih seruma koji će brzinski popraviti stanje vlage u kožu sastojcima poput hijaluronske kiseline i vitamina E. Predlažemo Elli's Pearl Primer & Serum kao odličan 2-u-1 proizvod za njegu i pripremu kože za makeup. Povrh njih bitno je koristiti i hidratantnu kremu koja će pomoći serumu da se zadrži u dubljim slojevima kože, a osim navedenih sastojaka, predlažu se i ulje moringe, šipka ili sjemena kaktusa. Suha koža će osim u hidratantnim serumima uživati i u gušćim kremama za lice sa sastojcima koji dubinski njeguju, poput ulja avokada koje će je nahraniti bez začepljivanja pora.

Povremeno se preporučuje i napraviti piling minimalno jednom tjedno. Eksfolijanti s AHA kiselinama odradit će lagani piling koji će istovremeno pomoći ublažiti teksturu kože, ubrzano joj dati sjaj, ali i raditi na njenom pomlađivanju. I osjetljiva i suha koža povremeno trebaju piling, jer nijedan proizvod za njegu ne može penetrirati u kožu kroz slojeve mrtvih stanica kože – za njih se preporučuju i lakši eksfolijanti, poput PHA kiselina ili mliječne kiseline.

Posljednji korak u zimskoj njezi kože trebalo bi biti ulje, iako se ovisno prema tipu kože, može nositi i samo navečer kao zadnji korak rutine. Ulja dodatno zaključavaju aktivne sastojke i vlagu u kožu te, posebice tijekom noći, koži ubrzano pomažu regenerirati se.

Za kraj, ne preskačite niti balzam za usnice i proizvod za okoloočno područje, kako su ovo najosjetljivija područja na licu i najprije će pokazati posljedice hladnoće.