Make-up savjeti

Kako kreirati smokey eyes na plavim očima?

Savjetujem vam da izbjegavate crno sjenilo prilikom kreiranja tzv. smokey eyes efekta. Predlažem vam da isprobate smeđu, prljavo sivo nijansku ili boju dima koje će vašem licu dati puno umjereniji i mekši izgled te pritom istaknuti boju vaših očiju. Prije svega, na čist kapak nanesite make-up bazu kako bi sjenilo bilo što postojanije.

Kako uskladiti tri nijanse sjenila? 

Tri sjenila je moguće iskombinirati na dva načina.

Prvi je da najsvjetlije sjenilo stavite na cijeli kapak gotovo do obrve, srednje tamnu nijansu na pregib cijelom dužinom, a najtamniju na vanjske kutove gornjeg i donjeg kapka. U drugoj varijanti, srednje tamnu boju nanesite na cijeli kapak do pregiba, najsvjetliju na sredinu kapka tj. na dio koji je inače najistureniji, a najtamniju na vanjske kutove oka.

Ako niti nakon nanošenja sjenila niste zadovoljni intenzitetom, unutar trepavica te na njihov gornji i donji rub možete nanijeti tamno smeđu ili tamno sivu olovku za oči. Spomenute olovke možete upotrijebiti za dan, a crnu za večernje izlaske. Kako biste postigli što mekši efekt, predlažem da preko iscrtane linije olovke prijeđete čistom make-up četkicom ili spužvastim aplikatorom.

S obzirom na to da za kreiranje smokey eyes efekta koristimo veću količinu sjenila nego za ostale lookove, jedan dio čestica sjenila će zasigurno završiti i na vašem licu. Stoga vam predlažem da prvo napravite smokey eyes, očistite višak sjenila, a tek onda nanese korektor i puder. Za kraj nanesite maskaru.

Marija

Može li tonirana krema zamijeniti puder?

Ako ne volite nanositi tekući puder, onda je tonirana krema odličan izbor. Pritom vam savjetujem da izaberete onu koja odgovara vašem tipu kože.

Jedini nedostatak toniranih krema jest njihova nedovoljna sposobnost prekrivanja većih nedostataka na koži. Treba imati na umu da ni tekući puderi nisu nužno teški. U današnje vrijeme je teško odabrati, jer je ponuda beskrajno velika. Trenutno su iznimno popularni i mineralni puderi.

Što je BB (blemish balm) krema?

Riječ je o svojevrsnoj kombinaciji kreme za njegu lica i lagane make-up podloge. Prvu BB kremu je, još davne 1960. godine kreirala njemačka dermatologinja dr. Christine Schrammek kako bi zaštitila kožu svojih pacijenata nakon operacije. Krema je najveću popularnost doživjela 1985. godine nakon predstavljanja na južnokorejskom i japanskom tržištu, gdje se iznimno cijeni porculanski ten.

Iako se ova krema donedavno nije mogla kupiti na našem tržištu, danas možete birati između nekoliko proizvođača. Pritom valja voditi računa o tome je li vaša koža suha, masna ili osjetljiva. Pravilan odabir kreme pridonijet će i manjem lučenju loja iz proširenih pora.

Svakako vam savjetujem i odlazak kod dermatologa koji će, na stručan način, očistiti začepljene pore. Vaša navika svakodnevnog čišćenja lica i skidanja šminke je za svaku pohvalu. Obzirom da je naše lice veći dio dana prekriveno šminkom, koži moramo omogućiti da "diše" barem preko noći.